Adapted flight binnenkort ook in Nederland ...                   Brochure Project KLM Handflight

Personen met een handicap aan de onderste ledematen kunnen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al vliegen sinds de jaren zeventig. Hier in België begonnen wij in het Belgian Handflight Fund ermee in 2009. Ondertussen zijn wij drie jaar verder en hebben wij evenveel Nederlandse leerling-piloten hier in België. Zo is er Lydie Van Tol die deze zomer de zweefvliegstage in de Tournay Air Club in Maubray mee volgde op de aangepaste ASK21, en Michiel Voets en Chris Van der Zee die beiden al de aangepate Piper P28A in Vliegclub Ursel uitprobeerden in vlucht.

Michiel Voets startte ondertussen ook een mooie blog rond zijn handflight belevenissen. 
Klik hier om hem op de voet te volgen op weg naar de hernieuwing van zijn vliegbrevet.

Wij vinden het fantastisch dat deze Nederlandse vrienden bij ons komen proeven van de vliegsport. Zij  zijn en blijven steeds welkom in onze Belgische vliegclubs, maar het is tegelijk ook onze betrachting dat deze mensen ook dichter bij huis - in Nederland dus - kunnen leren vliegen. Zoals de Fransen het ons in België komen uitleggen en demonstreren hebben, zo hebben wij in Handflight België altijd de droom gehad om ook  in Nederland één en ander aan het rollen te krijgen. Dankzij een fantastisch artikel in het NL & Belgische magazine "Piloot & Vliegtuig" konden wij een oproep lanceren aan alle Nederlandse andersvaliden die geïnteresseerd waren in de vliegsport, alsook aan alle Nederlandse vliegclubs die bereid waren om één van hun lesvliegtuigen te laten voorzien van de uitneembare EASA approved hand controls. Wij kregen vrijwel meteen reactie van Michiel Voets en Chris van der Zee als kandidaat-piloten én de KLM Aeroclub uit Lelystad als geïnteresseerde vliegclub. Een week of twee later landde er een Piper P28A van de KLM Aeroclub in Ursel en maakte Michiel Voets als eerste Nederlander een testlucht met de met hand controls aangepaste Piper OO-VFR van Vliegclub Ursel.

De eerste woorden die Michiel sprak na zijn geslaagde testvlucht waren ... "Nou, een eitje!"  En inderdaad; op zich zijn de aanpassingen met Handcontrols en de manier waarop er mee gevlogen wordt niet heel bijzonder. Michiel had al een vliegbrevet voor zijn ski-ongeval. Dat maakte dat hij meteen het grootste deel van de testvlucht zelf kon beheersen, inclusief het opstijgen en het landen zelfs. Vandaar zijn typisch Nederlandse uitspraak. 
PROJECT HANDFLIGHT.NL

De licentie van

privaat piloot voor

Nederlanders met

een handicap aan de

onderste ledematen

Copyright © 2009-2014  Belgian Handflight Fund   -  Website created by Kris Van Nuffel in Webpage Maker
This page was created on July the 23rd 2014
Op deze website vindt U alles betreffende onze doelstellingen, onze projecten en ons team. Bent U een mindervalide met een handicap aan de onderste ledematen? Hebt U altijd gedroomd van een vliegbrevet en die gedachte meteen weer opzij gezet gezien uw handicap of ziekte? Wel, dan is voor U het moment nu gekomen. Sinds september 2009 kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen ook in België (leren) vliegen. Kijk alvast even rond op onze site. Bent U een bestuurder van een Belgische vliegclub en wilt ook U één van uw toestellen aanpassen met de uitneembare hand controls of wilt U donor worden die ons fonds wil  steunen? Stuur dan een maitje naar info@handflight.be

Wilt U dit alles afdrukken?  Alle webpagina's op deze site zijn in het A4 formaat opgesteld.
          

Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting
Welkom bij het Belgian Handflight Fund
    

In november 2012 hebben wij vanuit Handflight.be en met de formele hulp van het Belgische Directoraat Generaal van de Luchtvaart de Nederlandse luchtvaartautoriteiten ingelicht over alle aspecten rond adapted flight. Uitgebreide informatiebrochures werden overhandigd aan de NL autoriteiten omtrent medische criteria en selectieprocedures, de technische dossiers van de EASA approved hand controls en de specifieke aspecten bij de opleiding van andersvalide leerling-piloten en de medische aandachtspunten, zowel voor de luchtvaartgeneesheren als voor de betrokken instructeurs. Dit alles overigens niet enkel voor het sportvliegen maar evengoed voor het zweefvliegen.

Om alle informatie omtrent handflight te kanaliseren en te centraliseren zijn wij nu bezig om een nieuwe website www.handflight.nl op te zetten om onze Nederlandse collega's te steunen in hun opzet en alle informatie te centraliseren. Deze website zal je op de hoogte houden van de  gemaakte progressie en wil tegelijk een Nederlands meldpunt zijn voor alle geïnteresseerde vliegclubs, donors en personen met een handicap aan de onderste ledematen die willen leren vliegen.

Downloads & Contacts
Handflight - Welkom
Handflight Beurzen
Handflight Projecten
Pers & Media
Latest news