Korte historiek

In 2000 behaalde Kris Van Nuffel als normaalvalide zijn Licentie Privaat Piloot (PPL) op het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem. Voor hem betekende dit de verwezenlijking van een levenslange jongensdroom. In Augustus 2001 had hij echter een ernstig ongeval met de wagen op weg naar het werk. Na een revalidatie van 9 maanden verliet Kris het revalidatiecentrum van het UZ te Gent als rolstoelgebruiker. De rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen? Kon hij mee leven.  Er zijn wellicht wel ergere dingen dan dat. Niet meer kunnen stappen? Tot daar aan toe. Niet meer kunnen vliegen?     DAT NOOIT!

In 2005 behaalde hij als eerste rolstoelgebruiker zijn Belgische ULM-licentie. Daarmee herwon hij niet alleen zijn vleugels maar wou hij de vliegsport ook "openleggen" voor de andere mindervaliden in dit land. Heden ten dage zijn er in BelgiŽ twee mindervalide piloten die een ULM licentie hebben behaald. Kris kwam tot het besluit dat - om de vliegsport nog meer toegankelijk te kunnen maken voor mensen met een handicap aan de onderste ledematen - er ook een project moest opgestart kunnen worden in het wereldje van de sportvliegtuigen. Daartoe moest een sportvliegtuig gevonden worden dat optimaal toegankelijk was en op een ideale manier kon voorzien worden van hand controls.
Bij het uitproberen van de toegankelijkheid van een aangepaste Piper tijdens het Breitling Handiflight Event in het Zwitserse GruyŤre in Juli 2008, besefte hij dat hij dat toestel eindelijk gevonden had. Na het bespreken en vastleggen van de nodige procedures binnen het Directoraat van de Luchtvaart, stelde hij vier maand later het "Project Handflight Ursel" voor aan Vliegclub Ursel vzw. Aldaar werd het project enthousiast onthaald en meteen gestart.

In mei 2009 richtte Kris het Belgian Handflight Fund op om nog meer projecten te kunnen financieren en lanceren in heel BelgiŽ en in diverse vliegdisciplines. Stichters in dat eerste uur waren ook DaniŽl Poelman en BenoÓt Fontaine van de Koning Boudewijnstichting. In September 2009 inaugureerde het Belgian Handflight Team hun eerte project in Vliegclub Ursel; een met uitneembare hand controls aangepast  sportvliegtuig van het type Piper P28A.

Enkele maanden erna vervoegde Dr. Guy Gildemyn ons bestuurscomitť en werd onze tweede project gestart; Project TAC P4 warbij Guy in de Tournai Air Club zijn lang gekoesterde droom realiseerde: een met hand controls aangepast modern composieten zweefvliegtuig.


Copyright © 2009-2014  Belgian Handflight Fund   -  Website created by Kris Van Nuffel in Webpage Maker
This page was created on July the 23rd 2014
Op deze website vindt U alles betreffende onze doelstellingen, onze projecten en ons team. Bent U een mindervalide met een handicap aan de onderste ledematen? Hebt U altijd gedroomd van een vliegbrevet en die gedachte meteen weer opzij gezet gezien uw handicap of ziekte? Wel, dan is voor U het moment nu gekomen. Sinds september 2009 kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen ook in BelgiŽ (leren) vliegen. Kijk alvast even rond op onze site. Bent U een bestuurder van een Belgische vliegclub en wilt ook U ťťn van uw toestellen aanpassen met de uitneembare hand controls of wilt U donor worden die ons fonds wil  steunen? Stuur dan een maitje naar info@handflight.be

Wilt U dit alles afdrukken?  Alle webpagina's op deze site zijn in het A4 formaat opgesteld.
          

Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting
Welkom bij het Belgian Handflight Fund
    

Downloads & Contacts
Handflight - Welkom
Handflight Beurzen
Handflight Projecten
Pers & Media
Latest news