U hebt een handicap aan de onderste ledematen en droomt van vliegen?
Wel, laat het dan voortaan niet meer bij die droom. Maak hem dan werkelijkheid. Neem elke pagina van deze site in u op en laat niet na ons te contacteren op info@handflight.be. Wij zullen ons best doen om U zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden. Hou er echter wel rekening mee dat je - behoudens je handcap aan de onderste ledematen die veilig gecompenseerd kan worden door de hand controls - je net zoals elke andere normaalvalide piloot zal moeten voldoen aan dezelfde medische criteria zoals oogzicht, longen, hart, bloeddruk, evenwichtszin, enz. Een vliegbrevet behalen vraagt passie en doorzettingsvermogen. Be prepared!


Het Belgian Handflight Fund werd gesticht op 8 mei 2009 in de schoot van de Koning Boudewijn- stichting. Ons fonds wil ook in BelgiŽ de recreatieve vliegsporten toegankelijk en mogelijk maken voor rolstoelgebruikers en mensen met een handicap aan de onderste ledematen. In Frankrijk en Engeland vliegen mindervaliden met een handicap aan de onderste ledematen al sinds de jaren zeventig.
Op deze website vindt U alles betreffende onze doelstellingen, onze projecten en ons team. Bent U een mindervalide met een handicap aan de onderste ledematen? Hebt U altijd gedroomd van een vliegbrevet en die gedachte meteen weer opzij gezet gezien uw handicap of ziekte? Wel, dan is voor U het moment nu gekomen. Sinds september 2009 kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen ook in BelgiŽ (leren) vliegen. Kijk alvast even rond op onze site. Bent U een bestuurder van een Belgische vliegclub en wilt ook U ťťn van uw toestellen aanpassen met de uitneembare hand controls of wilt U donor worden die ons fonds wil  steunen? Stuur dan een maitje naar info@handflight.be

Wilt U dit alles afdrukken?  Alle webpagina's op deze site zijn in het A4 formaat opgesteld.
          

Hand controls kunnen mindervaliden immers toelaten om een vliegtuig volledig met beide handen te sturen, zonder daarbij nog pedalen of voetremmen te moeten gebruiken. De jarenlange ervaring in die landen heeft bewezen dat dat op volledige veilige manier kan gebeuren en dat een mindervalide piloot tot net hetzelfde in staat is als een normaalvalide piloot. Sinds september 2009 is er ook in BelgiŽ een eerste vliegclub die ťťn van haar opleidingstoestellen heeft voorzien van deze snel uitneembare handbedieningen.
Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting
Optie 2: Het zweefvliegen in Maubray en in Hasselt
Direct na het Ursel Project werden wij gecontacteerd door Dr. Guy Gildemyn, zweefvlieginstructeur in de Tournai Air Club in Maubray. Na een landing in zijn zweefvliegtuig op het vliegveld van Maubray werd hij aangesproken door een rolstoelgebruiker met de vraag of hier in BelgiŽ het zweefvliegen ook mogelijk is voor mindervaliden. Sindsdien droomde hij ervan om ook in BelgiŽ de zweefvliegsport toegankelijk te maken voor mindervaliden met een handicap aan de onderste ledematen. Amper 1 jaar later was het Project TAC P4 in Maubray een feit. Daar staat nu een prachtige Schleicher ASK21 met handcontrols. Die is zowel geschikt voor de basisopleiding als voor acro- en overlandsvluchten.

Eind oktober 2012 inaugureren wij in de Hasseltse Zweefvliegclub Alabtros een wedstrijdzwever van het type Duo Discus XLT. Dit toestel werd aangepast met hand controls, en dat zowel in de voorste als in de achterste cockpit. Na de basisopleiding in de ASK21 van Maubray kan je je dus ook vervolmaken tot zellfs instructeur in de Duo Discus in Hasselt.
Probeer het eerst eens uit in Ursel, Maubray of Hasselt en kies vervolgens je vliegdiscipline.
Copyright © 2009-2014  Belgian Handflight Fund   -  Website created by Kris Van Nuffel in Webpage Maker
This page was created on July the 23rd 2014
Optie 1: Het sportvliegen in Vliegclub Ursel(JAR PPL)
Op 26 September 2009 inaugureerden wij samen met Vliegcub Ursel ons allereerste project. Project Ursel Handflight was het eindresultaat van een jaar hard werken met een team van om en bij de 30 gedreven personen. Daarmee werd het allereerste met hand controls aangepaste sportvliegtuig in BelgiŽ een feit. Het is een 4-zits Piper P28A-181 met immatriculatie OO-VFR, een opleidings- en reistoestel dat deel uitmaakt van de vloot van Vliegclub Ursel.

Handflight - Welkom
Handflight Beurzen
Handflight Projecten
Pers & Media
Welkom bij het Belgian Handflight Fund
    

Downloads & Contacts
Latest news
Optie 3: Het ULM-vliegen in de West Aviation Club (Koksijde)
Op 18 augustus 2013 werd in de West Aviation Club in Koksijde in  primeur de allereerste Belgische opleidings-ULM met hand controls voorgesteld en in gebruik genomen. Het gaat om een hagelnieuwe Ikarus C42c met een Rotax motor van 100PK. Dit type toestel staat bekend om zijn brave vliegeigenschappen en als ideaal lestoestel. Anderzijds laat het met zijn 100 PK Rotax toch kruissnelheden tot 100 kts (182 km/h) toe.