De Koninklijke West Aviation Club en het Belgian Handflight Fund stellen voor:               
Op de opendeurdag en Fly-in van Vliegclub Ursel kwam Wim Supely van de West Aviation Club ons even bezoeken met een Ikarus C42 ULM. Handflight had die dag ook een stand op Ursel en voor het eerst stonden de aangepaste ASK21 uit Maubray en de aangepaste Piper van de VCU broederlijk naast elkaar. Na een eerste kennismaking ging het gesprek al snel richting de ULM's.

In handflight gingen wij er totnogtoe vanuit dat de aanpassing van een ULM lestoestel in clubverband niet evident zou zijn. Bij de meeste ULM's zijn de hand controls immers niet uitneembaar, waardoor de normaalvalide piloten zich zouden kunnen storen aan de extra hendels en knoppen. Anderzijds hebben wij jaren geleden al bij diverse ULM9clubs navraag gedaan omtrent de mogelijkheid om een aangepaste ULM op te nemen in hun vloot. De meeste ulmodrooms worden echter uitgebaat door commerciele ondernemingen dewelke het idee van een ULM met handcontrols niet interessant vonden of als "niet renderend genoeg" klasseerden.

PROJECT IKARUS

ULM vliegen en de

licentie Ultralight Piloot

voor andersvaliden


Copyright © 2009-2014  Belgian Handflight Fund   -  Website created by Kris Van Nuffel in Webpage Maker
This page was created on July the 23rd 2014
Op deze website vindt U alles betreffende onze doelstellingen, onze projecten en ons team. Bent U een mindervalide met een handicap aan de onderste ledematen? Hebt U altijd gedroomd van een vliegbrevet en die gedachte meteen weer opzij gezet gezien uw handicap of ziekte? Wel, dan is voor U het moment nu gekomen. Sinds september 2009 kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen ook in België (leren) vliegen. Kijk alvast even rond op onze site. Bent U een bestuurder van een Belgische vliegclub en wilt ook U één van uw toestellen aanpassen met de uitneembare hand controls of wilt U donor worden die ons fonds wil  steunen? Stuur dan een maitje naar info@handflight.be

Wilt U dit alles afdrukken?  Alle webpagina's op deze site zijn in het A4 formaat opgesteld.
          

Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting
Welkom bij het Belgian Handflight Fund
    

Downloads & Contacts
Handflight - Welkom
Handflight Beurzen
Handflight Projecten
Pers & Media
Latest news

Tot onze grote verrassing echter, was Wim meteen te vinden voor een gezamelijk project. Hij wees ons op het feit dat de West Aviation CLub een vzw is die iedereen de mogelijkheid wil geven om te (leren) vliegen, en dat liefst ook nog aan de goedkoopst mogelijke prijs. Verder opzoekingswerk leerde ons ook nog dat de hand controls in de Ikarus C42 grotendeels snel demonteerbaar zijn. Met de gebogen stick op de foto hiernaast bedient de paraplegische piloot de pedalen in de C42. Na de vlucht kan deze hendel in een 5-tal minuten gedeomnteerd worden.
Pittig detail; de daaropvolgende week wou Wim een hagelnieuwe C42 gaan afhalen bij de dealer in Arlon. Uiteindelijk besliste het clubbestuur om samen met ons Project Ikarus te lanceren. Bijgevolg werd de levering op de valreep twee weken uitgesteld om de fabrikant toe te laten om de C42 (OO-H2O) eerst nog snel voor te bereiden voor een mogelijke montage van de hand controls, dewelke vervolgens nageleverd zouden worden tegen eind juli. Onnodig te zeggen dat we zowel bij de WAC als in Handflight nu heel enthousiast zijn. Met dit project wordt naast de PPL en de GPL nu ook eindelijk de ULM-licentie toegankelijk voor personen met een beperking aan de onderste ledematen.

De WAC plant de volgende 2 jaren ook de bouw van een hagelnieuw clubhuis dat bovenop een vliegtuighangar is gepland. In die nieuwbouw zal meteen ook een lift voorzien zijn zodat ook rolstoel- en krukkengebruikers het gebouw probleemloos zullen kunnen betreden.
Klik hier voor de projectbrochure (PDF)