De Tournai Air Club en het Belgian Handflight Fund stellen voor: 

In 2009 werd Dr. Guy Gildemyn, hulp-instructeur in de Tournay Air Club (TAC) na een landing in zijn zweefvliegtuig aangesproken door een rolstoel-gebruiker die aan de rand van de startbaan urenlang het ballet van de zwevers had zitten bewonderen. De conversatie kwam op gang en de man vertelde Guy dat hij er eigenlijk al jarenlang van droomde om als rolstoelgebruiker zijn licentie van zweefvliegerpiloot te behalen. Hij wist dat in Frankrijk en Engeland zoiets al vele jaren mogelijk was, en vroeg zich af of het ook hier in België mogelijk was om als rolstoelgebruiker te leren vliegen. Tot zijn grote spijt kon Guy toen op die vraag alleen maar negatief antwoorden.

Vanaf die dag droomde Guy ervan om hierin ooit verandering te kunnen brengen en om ook hier in België het zweefvliegen toegankelijk te maken voor personen met een handicap aan de onderste ledematen. Net zoals dat ook kan in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Naar aanleiding van de inauguratie van het eerste Belgische sportvliegtuig dat in Vliegclub Ursel werd aangepast met hand controls, contacteerde Guy het Belgian Handflight Fund. Samen met het bestuur van de TAC en het Belgian Handflight Fund werden de mogelijkheden bestudeerd en dit resulteerde in een enthousiasme team van gedreven piloten en een concreet project dat "TAC PROJET P4" werd gedoopt. P4 staat daarbij voor "Planeur Pour Pilotes Paraplégiques".

PROJECT TAC P4

Planeur

Pour

Pilotes

Paraplégiques
Het Belgian Handflight Fund investeerde 9.000€ in de aanpassing met hand controls en steunde de Tournai Air Club ook bij de aankoop van de tweedehands zwever in Duitsland met nog eens 10.000€. Op 26 maart 2011 was het dan zo ver; het aangepaste zweefvliegtuig werd officieel ingehuldigd en meteen daarna in gebruik genomen.

Al voor de inhuldiging hadden zich al 5 mindervalide kandidaten aangeboden om op deze ASK21 de opleiding te volgen tot zweefvliegpiloot. (Dieter Andries uit Kuurne, Hans Claes uit Zolder, Kris Van Nuffel uit Waasmunster, Dominique Raze uit Tournai, en Jacques uit Maubray). In juni 2012 haalde Hans Claes als allereerste rolstoelgebruiker een Belgische GPL-licentie. Congratz Hans!   De aangepaste zwever: Schleicher ASK-21               De extra zwarte hendel bedient de pedalen
Copyright © 2009-2014  Belgian Handflight Fund   -  Website created by Kris Van Nuffel in Webpage Maker
This page was created on July the 23rd 2014
Op deze website vindt U alles betreffende onze doelstellingen, onze projecten en ons team. Bent U een mindervalide met een handicap aan de onderste ledematen? Hebt U altijd gedroomd van een vliegbrevet en die gedachte meteen weer opzij gezet gezien uw handicap of ziekte? Wel, dan is voor U het moment nu gekomen. Sinds september 2009 kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen ook in België (leren) vliegen. Kijk alvast even rond op onze site. Bent U een bestuurder van een Belgische vliegclub en wilt ook U één van uw toestellen aanpassen met de uitneembare hand controls of wilt U donor worden die ons fonds wil  steunen? Stuur dan een maitje naar info@handflight.be

Wilt U dit alles afdrukken?  Alle webpagina's op deze site zijn in het A4 formaat opgesteld.
          

Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting
Welkom bij het Belgian Handflight Fund
    

Downloads & Contacts
Handflight - Welkom
Handflight Beurzen
Handflight Projecten
Pers & Media
Latest news